Jídlo a pití v Mexiku

Mexická strava patří k velmi zdravým a dietním kuchyním, jejíž základ tvoří zelenina, luštěniny a ovoce. Bez nadsázky můžeme říci, že je mexická kuchyně velmi pestrá, aromatická, pikantní a proměnlivá.

V Mexiku ochutnejte například tacos
V Mexiku ochutnejte například tacos

K většině pokrmů se podávají tortilly, velmi tenké kukuřičné placky z nekynutého těsta, které jsou jakousi alternativou chleba. Tortilly se plní zeleninovou směsí, jejíž základ tvoří především rajčata, fazole, papriky a libové hovězí maso. Dle původní receptury by se měly placky péct na suchu, avšak v některých domácnostech se smaží ve velkém množství oleje. Z přeložených tortill, jejichž tvar se podobá mušlím, se připravuje oblíbené mexické pečivo, tzv. tacos, které se plní rajčatovo-paprikovou směsí a hovězím či kuřecím masem. Před jídlem se podávají tolik populární kukuřičné chipsy, které známe pod názvem nachos. Jejich nezbytnou součástí jsou nejrůznější druhy omáček, nejčastěji se však namáčejí do ostré salsa omáčky, která se připravuje z pálivých jalapeno papriček.

Maso se na jídelníčku objevuje velmi zřídka, zpravidla při různých oslavách nebo náboženských rituálech. K přípravě masitých pokrmů se nejčastěji používá maso hovězí, dále kuřecí, krůtí, rybí, vepřové, králičí i jelení. K masitým mexickým specialitám patří pokrmy z leguána a pásovce, které se podávají s bohatou porcí syrové zeleniny. K nejoblíbenějším masovým lahůdkám patří housenky Guzanos, které žijí na listech rostliny agave a luční koníci Chapilines, obě dvě delikatesy se smaží na suchém tálu, čímž se stanou velmi křupavými. Směsí kuřecího nebo vepřového masa se plní šištičky z kukuřičného těsta tzv. tamales, ochucené pálivým chilli, které se balí do kukuřičných listů a vaří se v dosti slané vodě.

K hlavním surovinám mexické kuchyně patří již zmíněná zelenina, která se podává v syrovém, vařeném, sušeném, smaženém i dušeném stavu. K oblíbeným druhům patří rajčata, avokádo, okurky, kedlubny, papriky, tykvová semena, květák a petržel. Z luštěnin je velmi oblíbená kukuřice, sója a velké červené i černé fazole. Zeleninové směsi, které tvoří základ náplně tortill, se připravují s velkou dávkou česneku a cibule. Mexičané si velmi často pochutnávají na pálivých jalapeno papričkách, které se nakládají do kyselého nálevu nebo rajčatové šťávy.

Flautas také lákají k zakousnutí
Flautas také lákají k zakousnutí

Jako dezert se podávají sladké, exotické ovocné saláty, které jsou tvořeny směsí papáji, banánů, manga, opuncie, pomeranče, mandarinek, melounu, ananasu.

Pro zvýraznění chuti pokrmů používají Mexičané nejčastěji chilli, nové koření, koriandr, petržel, skořici, římský kmín, vanilku a organum.

Nápoje

K nejoblíbenějším a tradičním mexickým nealkoholickým nápojům patří tzv. atole, což je nápoj připravený z rozvařené kukuřičné hmoty, promísený vodou, může být osolen nebo doplněn ovocnou příchutí. Nápoj se popíjí během celého dne, dokáže osvěžit a posílit unavený organismus.

Mexičané milují horkou čokoládu, kterou ochucují velkou dávkou medu, vanilkou, pálivým chilli a novým kořením. Z horkých nápojů je velmi oblíbená káva, která se podává s meltou skořicí, nastrouhanou vanilkou nebo rozdrceným kardamomem.

K světově nejznámějším mexickým alkoholickým nápojům patří tequila, jejíž způsob pití je povznesen na tradiční rituální obřad. Nápoj se pije se solí a citrónovou šťávou, láhev tequily mezcal odmění svého posledního pijáka velmi šťavnatou housenkou.